PvCF

logo PvCF

MS Office onder Linux

Ik vind Linux een prima te gebruiken besturingssysteem, maar …
Er zijn altijd applicaties die je eigenlijk nodig hebt en die alleen onder dat besturingssysteem van die gigant uit Seattle draaien. Hoe los je dat op?
In mijn werk gebruik ik Microsoft Office. Ondanks diens afkomst een uitstekend programma waar ik mij redelijk mee weet te redden. Maar wat moet ik dan onder Linux?

Mijn filosofie(tje)

Voor iedere taak die je met de computer wilt uitvoeren bestaan vaak tientallen programma's. Kies er een uit en gebruik die. Zo leer je het programma kennen en word je er handig mee.
Mijn handicap (?) is dat ik in privè bij voorkeur Linux gebruik. En op mijn werk meestal Windows. Ik zoek dus naar programma's die op beide systemen draaien. Het beste voorbeeld is misschien wel Mozilla met de programma's Firefox en Thunderbird. Uitstekende programma's die op beide systemen draaien.
Als Office gebruik ik bij voorkeur Microsoft Office. Ik ben kennelijk niet de enige Linux gebruiker die dat doet, er is uitgebreid beschreven hoe je het onder Linux installeert.
Het spreekt uiteraard voor zich dat je zelf de installatiebestanden van MS Office moet hebben, bijvoorbeeld de installatie cd. En als je Office na de proefperiode wilt blijven gebruiken zul je het pakket ook moeten activeren.

Linux actualiseren

Voordat je begint met installeren breng je je Linux distributie natuurlijk up to date. In Debian (en alle afgeleide varianten, zoals Ubuntu en Mint, gaat dat heel gemakkelijk in de terminal. Met slechts drie commando's:
  $ sudo apt-get update
  $ sudo apt-get upgrade
  $ sudo apt-get clean
Met het eerste commando wordt de lijst met beschikbare bestanden geactualiseerd, met het tweede commando worden de pakketten daadwerkelijk geïnstalleerd. Het laatste commando is niet strikt noodzakelijk maar ruimt de tijdelijke bestanden van de installatie op.

PlayOnLinux

Een bekend programma om Windows programma's onder Linux te draaien is Wine. PlayOnLinux is daarvan afgeleid, en richt zich voornamelijk op het draaien van Windowsspellen. En dus ook op MS Office.
Je begint met twee commando's in de terminal:
  $ wget -q "http://deb.playonlinux.com/public.gpg" -O- | sudo apt-key add -
  $ sudo wget http://deb.playonlinux.com/playonlinux_precise.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list
Met het eerste commando voeg je de sleutel van PlayOnLinux toe aan de lijst met vertrouwde servers, de lijst van servers waar je software van downloadt tijdens installatie en update.
Met het tweede commando wordt de server daadwerkelijk toegevoegd.
Vervolgens nog een keer het commando sudo apt-get update om de lijst met beschikbare bestanden te actualiseren, met name gericht op de PlayOnLinux.
Met sudo apt-get install playonlinux installeer je tenslotte PlayOnLinux.

MS Office

Je kunt nu de verkenner van Linux, onder Linux Mint is dat Caja, openen en op zoek gaan naar het setup bestand van MS Office. Ik heb het de installatiebestanden op mijn computer staan, je kunt natuurlijk ook de installatie-cd gebruiken.
Rechtsklik op het bestand setup.exe en kies uit het afrolmenu Andere toepassing. Er verschijnt een alfabetische lijst met als een van de mogelijkheden PlayOnLinux. Onderin kun je een vinkje zetten om voortaan alle Windowsprogramma's met PlayOnLinux te starten.
PlayOnLinux vraagt of ze eerste keer dat je een Windowsprogramma start de gegevens van OS versie, grafische kaart en drivers mogen ontvangen om het programma te verbeteren. Ik vind dat wel nuttig dus ik sta het toe.

OfficeOnderLinux
Start de installatie van Office met een rechtsklik op het setup bestand

xterm

De installatie loopt vervolgens bij mij vast omdat PlayOnLinux xterm niet kan vinden. En dan komt de kracht van Linux om de hoek kijken. Je hoeft de foutmelding niet te begrijpen, je geeft gewoon het commando sudo apt-get install xterm in in de terminal en start de installatie opnieuw. En dan loopt de installatie wel door.

OfficeOnderLinux
Ontbreekt een programma, zoals xterm? Installeer het met sudo apt-get install xterm

PlayOnLinux

PlayOnLinux start met een leeg scherm. Klik op Een programma installeren en er opent een nieuw venster met allerlei programma's die geïnstalleerd kunnen worden. Onder het kopje kantoor staan onder andere de Microsoft Office versies 2000, 2003, 2007 en 2010. Voor 2010 is zelfs een activatie programma opgenomen.
Dat programma is voorzien van een rode banner: Dat duidt er op dat er problemen mee zijn. In de toelichting (in het Engels) staat dat je het eigen activatieprogramma van MS Office moet gebruiken, dit programma is alleen geschikt voor het activeren van zakelijke (volume) licenties.

OfficeOnderLinux
Onder de kantoorprogramma's vind je Microsoft in meerdere jaargangen

Waarschuwing

PlayOnLinux begint met een Waarschuwing: Pas de installatiepaden niet aan en start het programma niet op vanuit het installatiemenu.
Dat is op zich begrijpelijk. De indeling van het bestandssysteem ziet er onder Linux heel anders uit dan onder Windows.
In Linux begint alles met de root (/) waar alle directories onder hangen, bijvoorbeeld de home directory waar de gebruikersdata worden opgeslagen. Mijn documenten worden in Linux standaard opgeslagen in /home/jc/Documents.
In Windows wordt alles opgehangen onder schijfletters, bijvoorbeeld de C:-schijf waar Windows op staat en de cd-rom speler die als D: gebruikt wordt. Mijn documenten worden in Windows standaard opgeslagen in C:\Users\jc\Documents.
Zoals je ziet staan zelfs de slahses de andere kant op.
Een van de taken van PlayOnLinux is dat verschil op te lossen. En dat gaat minder goed als je zelf de paden gaat aanpassen.
Het volgende venster bevat nog een waarschuwing over Wine. PlayOnLinux gebruikt Wine, maar niet in de laatste versie omdat daar nog wat stabiliteitsproblemen mee zijn. Als Wine daarom problemen geeft moet je dat melden bij PlayOnLinux, niet bij Wine.

OfficeOnderLinux
PlayOnLinux waarschuwt dat je niet zelf het installatieproces moet beïnvloeden

Installeren maar

En dan is het eindelijk zo ver, het installatieproces is gestart. PlayOnLinux vertelt dat het Office installeert in /home/jc/.PlayOnLinux/wineprfix/Office2010. Altijd handig om te onthouden.
Helaas is de vreugde van korte duur. PlayOnLinux blijkt ook winbind nodig te hebben. Inmiddels ben ik daar wel aan gewend, ik schakel weer even over naar de terminal en geef het commando sudo apt-get install winbind. En als dat afgerond is start de installatie opnieuw op. En dan loopt het proces weer verder.

OfficeOnderLinux
PlayOnLinux start een eigen script om MS Office te installeren

Installeren

Als PlayOnLinux begint vraagt het als eerste om de plaats waar de installatiebestanden staan: Een cd-rom of een directory op je computer.
Bij mij staat het in een directory. Ik selecteer die optie en blader naar het bestand setup.exe. Als ik het geselecteerd heb klik ik op volgende.
Vervolgens vraagt PlayOnLinux wat geduld om Wine te installeren en het virtuele Windows schijfstation aan te maken.

OfficeOnderLinux
Wijs PlayOnLinux de weg naar de installatiebestanden van MS Office

Microsoft Rules

Opeens waan je je weer in een Windows omgeving. Het eerste en belangrijkste (in de ogen van Microsoft) is dat je akkoord gaat met de voorwaarden. Als je niet akkoord gaat stopt hier het installatieprogramma, dus dat doe ik dan maar.
Vervolgens kun je Office installeren of de installatie aanpassen. Onder Windows kun je je hier uitleven, hier zou ik de aanpassingen beperken tot het eventueel niet installeren van onderdelen van Office, zoals Outlook.
Om het PlayOnLinux niet te moeilijk te maken laat ik alles zoals het is en installeer ik Office volgens de standaard.
En dan gaan de voortgangsbalken lopen en wordt MSOffice gewoon geïnstalleerd.
Op enig moment is de installatie klaar en kun je het installatieprogramma afsluiten. Ik ga niet online door.

OfficeOnderLinux
Het lijkt wel Windows. Klik op Nu installeren en niet op Aanpassen

Installatie afronden

Om MS Office te laten draaien moet PlayOnLinux nog enige aanvullende onderdelen van Windows installeren. Zit die tijd uit en wacht rustig af tot de installatie is afgerond.
PlayOnLinux eindigt met de opmerking dat als het mis is gegaan je MS Office moet verwijderen en nogmaals installeren. Dat klinkt als een onnodig gebrek aan zelfvertrouwen, ik heb Office al enige keren geïnstalleerd en bij mij is het nog nooit mis gegaan. Maar ja, ik installeer het altijd onder Linux Mint, het is mogelijk dat een andere distributie er meer moeite mee heeft.

OfficeOnderLinux
Na het installeren van MS Office worden aanvullende Windows onderdelen geïnstalleerd

Office gebruiken

Je kunt nu beginnen met het gebruik van MS Office. Ik breng alle Windows fans (voor zover die nog niet zijn afgehaakt) in herinnering dat de computer sedert het eerste idee om MS Office te installeren nog geen een keer opnieuw hoefde te worden opgestart. Linux gebruikers zal het niet zijn opgevallen, die weten niet beter of het systeem hoeft alleen te worden opgestart als er een nieuwe kernel wordt geïnstalleerd. Dus ja, als bij jou bij het actualiseren van Linux voorafgaand aan de installatie van Office een nieuwe kernel is geïnstalleerd moest je wel opnieuw opstarten.
PlayOnLinux Heeft een eigen venster geopend met alle programma's die het geïnstalleerd heeft maar de snelkoppelingen naar Word, Excel en de andere onderdelen staan ook op het bureaublad.
Start Word, je wordt gevraagd naar je naam en initialen en … Word start als verwacht. Evenals de andere Office toepassingen.

OfficeOnderLinux
Start een Office programma en, heel vertrouwd, je wordt gevraagd naar je naam en initialen

Waar blijven de bestanden

Je kunt nu werken met Office maar je wilt toch wel weten waar je bestanden worden opgeslagen.
Als je onder Word een bestand opslaat wordt dat in de directory Mijn Documenten geplaatst. Die map bestaat standaard niet onder Linux.
Onder Windows is de echte naam van de directory Mijn documenten C:\Users\jc\Documents.
Onder PlayOnLinux is het pad naar die directory gewoon /home/jc/. De directory presenteert zich als /home/jc/PlayOnLinux's virtual drives/Office2010/drive_c/users/jc/Mijn Documenten/.
Vanuit de Playonlinux omgeving kun je niet uit de virtuele omgeving ontsnappen. je kunt om een bestand op te slaan of te openen niet verder omhoog gaan dan /home/jc/PlayOnLinux.
Je kunt de bestanden het beste maar op de standaard locatie opslaan.

OfficeOnderLinux
Office programma's kunnen maar beperkt in het Linux bestandssysteem grasduinen

Links

PlayOnLinux Programma om Windows programma's onder Linux te draaien.
Blog Beschrijving van de werking van PlayOnLinux, inspiratie voor mijn verhaal.

Microsoft Office onder Linux

Een poging om het beste van twee werelden te combineren.
Linux blijft toch een heel flexibel besturingssysteem.
Het is open. Kundige gebruikers lossen problemen op waar zij tegenaan lopen, en laten de rest van de wereld profiteren.
Dat is toch het voordeel van een open source systeem.
Jammer dat MS Office blijft zeuren om een activering.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express 5 van 2015

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 10 januari 2016
.