PvCF

logo PvCF

Linux distributies:
Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

Het Ubuntu logo.

Met de regelmaat van de kalender komt Ubuntu met een nieuwe versie, namelijk in april en oktober. De nummering is daar op aangepast. In april 2007 kwam Ubuntu 7,04 uit, bijgenaamd Feisty. En nu is het weer oktober, tijd voor een nieuwe versie, Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon.

Op 18 oktober was het weer zover. Rond de middag werd het beschikbaar gesteld op de servers en heb ik de download gestart. En binnen 2 uur had ik 2 versies binnen, de normale desktop en de server.

De Wikipediapagina van Ubuntu.

Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

Ubuntu is gebaseerd op de vorige keer besproken Debian distributie. Het is een redelijk jonge distributie, dit is pas de zevende versie, maar erg populair.
Ik denk dat die populariteit voort komt uit het gemak van de distributie, het is een Linux waar iedereen mee kan werken.
Drijvende kracht achter Ubuntu is een Afrikaanse zakenman die zijn fortuin heeft verdiend in de computer industrie, en die op deze wijze wat wil terug doen voor de gemeenschap. Dat hij daarnaast met zijn bedrijf (betaalde) support aanbied is ook al geen geheim, en daar is denk ik ook niets mis mee. Je mag het gratis gebruiken, maar als je een deskundige wilt raadplegen moet je daarvoor betalen. Overigens, er is ook een hele gemeenschap die gratis ondersteuning biedt.

Downloaden en branden

De distributie is te downloaden van diverse servers op het internet. Vanaf de Homepagina kun je door klikken naar deze servers. Een viertal staat in Nederland. Afhankelijk van de snelheid van je verbinding heb je na enige tijd het ISO-bestand op je harde schijf staat. Een ISO-bestand is een exacte afbeelding, in dit geval van een CD. Brand deze ISO op een lege cd-rom. Ik heb daarvoor het gratis programma DeepBurner Free 1.8.0.224 gebruikt.
LET OP: je moet geen data cd maken waar het ISO bestand op staat, maar je moet met de keuze "Burn ISO" het ISO bestand op de cd-rom branden (zie afbeelding 1, het menuutje dat opkomt op het moment dat je DeepBurner opstart).

Afbeelding van de menukeuzes van DeepBurner Free.
Afbeelding 1: Brand het ISO-bestand op een cd-rom.

Opstarten vanaf cd-rom

Als je goed hebt gebrand kun je de computer opstarten vanaf de zojuist gebrande cd-rom. Als jouw computer niet standaard in de cd (of dvd) -speler zoekt bij het opstarten moet je dat mogelijk aanpassen. Dat kan in het BIOS (druk na het starten eens op <Del>, <F1> of <F2>) of via een opstartmenu (druk na het starten op bijvoorbeeld <F8> of <F12>).

Het opstartmenu

Zodra de computer van de cd-rom opstart krijg je het volgende menu. Als je niets doet start Ubuntu na 30 seconden op.

Het opstartmenu.
Afbeelding 2: Het opstartmenu
Met <F2> kun je de taal in het opstartmenu op Nederlands zetten.
Afbeelding 3: Met <F2> kun je de taal in het opstartmenu op Nederlands zetten
Met <F3> moet je dan wel de toetsenbordindeling op U.S. English te zetten.
Afbeelding 4: Vergeet dan niet met <F3> de toetsenbordindeling op U.S. English te zetten

Ubuntu Server

De Ubuntu server kan niet vanaf de cd gedraaid worden, deze moet geïnstalleerd worden op een computer. Een ander punt waarop hij niet met de reguliere versie overeen komt is dat het geheel tekst georiënteerd is. Geen grafische schil, gewoon commando's intypen. Dat scheelt performance (je kunt het dus op een lichte computer draaien) maar is niet gebruikers vriendelijk.
Tijdens de installatie kun je aangeven wat je er mee wilt. Je kunt er een internet server van maken, maar ook een bestands server voor Windows. Omdat de mogelijkheden meer voor specialisten zijn laat ik de beschrijving hier verder bij. Weet dat hij er is.

Alternatieve versies

Op Ubuntu is een stortvloed (als het niet zo'n beladen term was zou ik zeggen Tsunami) aan andere versies gebaseerd.
De belangrijkste zijn:
- Kubuntu: Ubuntu met een KDE desktop
- Edubuntu: De Ubuntu versie die bedoeld is voor scholen en dan het gebruik in de klas.
- Xubuntu: Een snelle versie, het is bedoeld als een lichte versie die dus ook draait op oudere hardware
- Gobuntu: Een basisversie van Ubuntu om zelf een versie te maken die voldoet aan jouw wensen.
- Ubuntu Server: een basissysteem om snel zelf je eigen server te installeren. Standaardpakketten voorzien in een LAMP server (Linux, Apache, MySQL en PHP server, zeg maar alles dat nodig is om een eigen internet webserver op te zetten) en een SaMBa-server (een server om in je lokale (Windows-) netwerk al je data centraal op te slaan).
Al deze versies kun je vanaf een link op de Ubuntu Homepagina downloaden.

Andere alternatieve versies

Alle andere afgeleide versies staan opgesomd op http://www.ubuntu.com/products/whatisubuntu/ derivatives. Daar zijn in de eerste plaats de acht 'localized' versies te vinden, versies die dus speciaal bedoeld zijn voor gebruik in een andere taal dan Engels. Nederlands staat er nog niet tussen, dus als er lezers zijn met een hoop tijd die een interessante hobby zoeken....
Van de 21 overige versies op de lijst wil ik in ieder geval de hele leuke Ubuntu Studio onder jullie aandacht brengen. Deze versie is voor creatieve mensen die willen werken met beeld (video en tekenen) en geluid.
Ik noem verder nog de Christian en de Muslim editie, elk voor hun eigen doelgroep.

Conclusie.

Een echte topper. Iedereen die denkt dat Linux moeilijk is zou een keer Ubuntu moeten downloaden en proberen. Starten van cd-rom en direct het internet op zonder problemen met virussen, spyware of andere ellende. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. En er is voor iedere smaak een versie.
En mocht je er nog tegenop zien? Download dan de VMware player en een kant-en-klaar image van Ubuntu 7.10 om Ubuntu in een venster onder Windows te draaien.

Afbeelding 5: Alle bekende desktopelementen draaien onder Ubuntu!
Afbeelding 5: en draaien maar met Ubuntu. Met een beetje zoeken vind je alle bekende programma's. Internet draait ook automatisch, zelfs de meeste draadloze internetaansluitingen worden probleemloos herkend.

Ubuntu 7.10 / gratis

http://www.ubuntu.com/
Desktop omgeving voor computers. Volledige Linux-versie die draait vanaf cd-rom, maar kan ook op de harde schijf geïnstalleerd kan worden.
Download:

download site voor Ubuntu

Overzicht van de nieuwe ontwikkelingen in Ubuntu 7.10

Gratis toezending van cd's met Ubuntu (maar dat kost wel een aantal weken).

Overzicht van alle van Ubuntu afgeleidde versies

Download van gratis DeepBurner Free 1.8 (cd brand software).

Download van de VMware player

Download van Virtual Appliances, besturingssystemen die draaien onder VMware player, waaronder een aantal Ubuntu 7.10 versies.

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in Computer Express december 2007

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 15 april 2012
.