PvCF

logo PvCF

Ubuntu Live

Ubuntu kun je prima draaien vanaf de cd-rom. Natuurlijk om het te proberen, maar je kunt er ook mee werken. Je kunt surfen, bijvoorbeeld als je wilt internetbankieren op een systeem dat zeker niet vervuild is met spyware.
Of als je op zoek bent naar een driver voor oudere hardware. Je wordt dan nog wel eens doorgelinkt naar rare websites, die je systeem wel vervuilen, maar je niet naar de driver brengen.
En last, but not least, als je Windows niet meer wil opstarten en je je data wilt back-uppen voor je Windows opnieuw installeert.

Ik zal achtereenvolgens laten zien hoe je kunt internetbankieren met Ubuntu Live en hoe je er data mee kunt veiligstellen.

Bankieren

Het is tegenwoordig al nauwelijks meer voor te stellen, bankieren zonder internet. Maar het is zeker niet van gevaar ontbloot.
Als er via een achterdeur spyware op je systeem is geslopen kunnen anderen bijvoorbeeld alle toetsaanslagen meelezen, iets dat je vast niet wilt.
De enige 100% veilige manier is internetbankieren met een systeem dat van een cd-rom is opgestart. Bijvoorbeeld Ubuntu.

Opnieuw opstarten

Start, voor je gaat bankieren het systeem opnieuw op, en als je klaar bent nogmaals. Ga nooit eerst wat surfen, dan internetbankieren en dan weer verder surfen.
Al deze handelingen kunnen (in het meest negatieve geval) een achterdeur openen en het geheugen bevolken met ongewenste zooi.

Verbinding maken

Zodra de machine is opgestart moet je verbinding maken met het internet. Dat zal voor iedereen met een breedbandverbinding (ADSL of kabel) automatisch gebeuren als de netwerkkabel aangesloten is en de netwerkkaart herkend wordt.
Ga nooit draadloos internetbankieren, je opent onnodig een extra opening voor hackers.
Met het verbinding maken via een modem heb ik (gelukkig) geen ervaring, daar kan ik je niet mee helpen.

Internet starten

Zodra de verbinding is gemaakt kun je het internet op. De standaard browser onder Ubuntu is Mozilla Firefox, die werkt hetzelfde als onder Windows (wat is dat open source toch een mooi iets).

Afbeelding 1: Surfen doe je onder Ubuntu met Mozilla, te starten met het wereldbolletje, linksboven in de balk.
Afbeelding 1: Surfen doe je onder Ubuntu met Mozilla, te starten met het wereldbolletje, linksboven in de balk.

Benader de bank

Ik doe al mijn bankzaken met de Postbank, alleen daar heb ik dus ervaring mee. En die ervaring is saai: het werkt gewoon goed.
Ik heb ook geen oordeel of het beter gaat onder Windows dan onder Ubuntu, want ik heb het nog nooit onder Windows gedaan!

Ik vind dat iedere bank zo zou moeten werken. Werkt jouw bank niet zo, bijvoorbeeld omdat je een Windows programma moet gebruiken, dan zou ik die bank daar toch eens op aanspreken.
De banken hebben hun klanten nu weer nodig, dus ze reageren daar mogelijk positief op.

Afbeelding 2: De Postbak online werkt ook onder Ubuntu als het bekende zonnetje
Afbeelding 2: De Postbak online werkt ook onder Ubuntu als het bekende zonnetje

Data redden

De tweede taak die ik regelmatig verricht met een Ubuntu Live is het redden van data van een vastgelopen Windows systeem.

Ik houd iedereen altijd voor om de data die ze zelf produceren niet op dezelfde partitie te zetten als de Windows opstart partitie. Te vergeefs.
Regelmatig moet ik data redden, en dat gaat weer erg goed met Ubuntu.

Links boven op het bureaublad, onder "Places" staat de toegang tot je computer.

Afbeelding 3: Onder Places vind je alle partities van je computer.
Afbeelding 3: Onder "Places" vind je alle partities van je computer.

Schijf openen

Als je op een schijf klikt lijkt er niets te gebeuren. Schijn bedriegt.
Normaal gesproken heb je onder Ubuntu Live geen toegang tot je harde schijf. Wil je wel toegang hebben dan moet je hem eerst mounten (aankoppelen).
Door de eerste keer op de schijf te klikken mount je hem. Er verschijnt een pictogram voor de schijf op je bureaublad. Door daarop te dubbelklikken open je de schijf.

USB randapparaat.

Als je een USB apparaat in de USB–poort steekt verschijnt er ook een pictogram (met een USB tekentje erbij) voor dat apparaat op het bureaublad.
Dat apparaat, bijvoorbeeld een harde schijf om de te redden data naar toe te kopiëren, wordt wel direct gemount. Je kunt er op dubbelklikken en het apparaat wordt geopend.

Afbeelding 4: Dubbelklik op Computer en je ziet alle schijven. Ik heb een USB stick aangesloten (JANCHRIS4GB) waar ik de te redden data op ga kopiëren.
Afbeelding 4: Dubbelklik op Computer en je ziet alle schijven.
Ik heb een USB stick aangesloten (JANCHRIS4GB) waar ik de te redden data op ga kopiëren.

Kopiëren maar

En dan heb je dus twee vensters op je bureaublad geopend en kun je de data kopiëren. Gewoon slepen met de muis.
Iedereen met enige Windows ervaring moet dat kunnen.

Afbeelding 5: Als je beide partities opent kun je de te redden data slepen naar de nieuwe locatie
Afbeelding 5: Als je beide partities opent kun je de te redden data slepen naar de nieuwe locatie

Unmounten

Voor dat je een USB apparaat uit de computer mag halen moet je hem eerst unmounten. Rechtsklikken en kiezen voor unmount!

LET OP: Linux is hier strenger in dan Windows. Je loopt een reële kans data te verliezen als je het apparaat er zo maar uit trekt. NOOIT DOEN!

Bestanden wissen of hernoemen

Een laatste handigheid is het wissen of hernoemen van bestanden die je onder Windows niet weg krijgt. Linux doet daar niet zo moeilijk over, je kunt alles wissen of hernoemen.
Dat daar ook een gevaar in schuilt hoef ik denk ik niet te benadrukken. Weet wat je doet!

Downloads:

Ubuntu dowmloaden, 32 en 64 bits

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express van Augustus 2008

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 15 april 2012
.