PvCF

logo PvCF

Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

Het is al weer een half jaar geleden dat Ubuntu 8.04 uitkwam (inderdaad, het nummer slaat op het jaar, 2008, en de maand, april, de vierde maand). Hoog tijd dus voor een nieuwe versie, heel origineel 8.10, de oktoberversie.
Om ze uit elkaar te houden krijgen de versies ook een naam, met oplopende eerste letter. Versie 8.04 heet ook "Hardy Heron", versie 8.10 staat ook bekend onder de naam "Intrepid Ibex".

Ubuntu 8.10

Door ieder half jaar een nieuwe versie uit te brengen kun je een besturingssysteem actueel houden. Van alle programma's neem je de nieuwste versie op, nieuwe programma's worden toegevoegd, andere verdwijnen. Dus maar de nieuwe versie installeren en de oude vergeten? Zo eenvoudig ligt het deze keer niet.

Ubuntu 8.04 LTS

Ubuntu 8.04 heeft als toevoeging de letters LTS. Die letters staan voor Long-Term Support. Dat betekent dat Ubuntu deze versie onderhoudt tot april 2011 (versie 8.10 maar tot 2010!). Dus je kunt er van verzekerd zijn dat je tot april 2011 een veilig systeem hebt als je verder gaat met 8.04.

Moet ik upgraden?

Uiteraard moet je niets. Maar ik schat in dat de meesten wel zullen upgraden.
Doe dat echter niet zomaar!
Ik heb thuis 4 routers (wat nou, een ander spaart postzegels) en de nieuwe Ubuntu blijkt niet zomaar met alle routers contact te willen opnemen, bedraad zowel (of zomin) als draadloos.
Met routers van SMC legt versie 8.10 niet zo maar verbinding, met routers van Linksys heb ik geen probleem.
Een van mijn buren heeft een Davolink DV201AM (zo uit de doos, geen enkele vorm van beveiliging) die kan ik zonder probleem administreren.
Kortom, start eerst de live cd op en kijk of je verbinding kunt maken met het netwerk. Lukt dat niet direct, los dat probleem dan op voor je gaat upgraden.

Mijn upgrade scenario

Ik heb besloten om mijn computer te upgraden (ik heb uiteindelijk verbinding met mijn netwerk gemaakt, en ik heb Otto beloofd daar een artikel over te schrijven).
Het is mijn bedoeling mijn instellingen en data te blijven gebruiken in de nieuwe installatie, dus het wordt geen nieuwe installatie, maar een upgrade.
LET OP: Een upgrade is ingrijpend. Zorg dat je een back-up hebt van alles dat je niet wilt kwijtraken (documenten, foto's, mailboxen, en zo voorts, en zo voorts). Linux is wat dat betreft erg degelijk. Als het een bestand wist is het echt weg!

Installatie

De installatie begint heel vertrouwd: Opstarten vanaf de cd.
Zodra de desktop draait controleren of er verbinding is met het netwerk, bijvoorbeeld door Mozilla Firefox op te starten. Komen de pagina's binnen, dan kun je verder gaan, dus dubbelklikken op de snelkoppeling installeren.
Je wordt welkom geheten, kunt een taal kiezen (Nederlands) een tijdzone (Amsterdam, ook voor Rotterdammers), een toetsenbord (USA – International (with dead keys)).
Tot zover niets aan de hand, alles bij het oude.

Harde schijf indelen

Dan wordt het tricky. De harde schijf moet er aan geloven, er moet ruimte gemaakt worden voor Ubuntu.
Standaard wil Ubuntu een stuk afpakken van de eerste Windows installatie die hij tegenkomt. Dat is niet mijn bedoeling, dus kies ik hier voor handmatig.
In afbeelding 1 is de grafische weergave van mijn harde schijf onder Windows te zien, in afbeelding 2 onder Linux.
De eerste Linuxpartitie is mijn installatie partitie. Die wil ik formatteren om Ubuntu opnieuw op te installeren. De tweede Linuxpartitie is mijn Home partitie. Hierop staan de data die ik wil blijven gebruiken, die mag dus niet geformatteerd worden.
Selecteer de eerste Linuxpartitie en klik op Partitie bewerken. Kies bij "gebruiken als:" voor "Ext3 loggend bestandssysteem". Zet een vinkje bij "Partitie formatteren" en kies als "aanhechtpunt" "/" en klik op "OK".
Selecteer de tweede Linuxpartitie en klik op Partitie bewerken. Kies ook hier bij "gebruiken als:" voor "Ext3 loggend bestandssysteem". Zet geen vinkje bij "Partitie formatteren", je wilt immers de data en instellingen meenemen naar je nieuwe installatie. Kies als "aanhechtpunt" "/home" en klik op "OK".
Kijk vervolgens naar het overzicht en vergewis je ervan dat alle instellingen goed staan.

Afbeelding 1: De partitie indeling onder Windows
Afbeelding 1: Zo ziet mijn partitie indeling er onder Windows uit
(Configuratiebeheer | Systeembeheer | Computerbeheer | Schijfbeheer).
Op de primaire partitie staat Windows Vista. Onder Linux heet die partitie /dev/sda1.
Vervolgens heb ik een extended (uitgebreide) partitie (onder Linux heet die /dev/sda2) waarin de logische partities zitten: Windows XP, data, 3 onbekend partities en BACKUP.
Onder Linux heten de logische stations /dev/sda5 tot en met /dev/sda10.
De onbekende partities zijn natuurlijk gewoon de Linuxpartities.
Afbeelding 2 De partitie indeling onder Linux.
Afbeelding 2: De partitie indeling onder Linux. Formatteer de eerste Linuxpartitie en geef hem koppelpunt "/", formatteer de tweede Linuxpartitie niet (hierop staan immers de te bewaren data) en geef hem koppelpunt "/home".

Installatie afronden

De rest van de installatie is vertrouwd. Je maakt weer een gebruiker aan (vergeet het wachtwoord niet). Je kunt ervoor kiezen om automatisch in te loggen, potentieel gevaarlijk, maar hangt af van het gebruik en de gebruikers van de computer.
De volgende stap is het importeren van de gebruikersinstellingen, die nu wel werkt. Daarmee kan ik de gegevens van mijn Windows Vista installatie kopiëren (niet van Windows XP). Door te klikken op het driehoekje kun je gedetailleerd aangeven welke onderdelen je wilt importeren.

Afbeelding 3: instellingen overnemen van Windows.
Afbeelding 3: instellingen overnemen van Windows.

Installatie afronden

En dan ben je al weer klaar met de installatie. Controleer goed of alle instellingen zijn zoals bedoeld (Dus alleen de Linux systeem partitie formatteren) en zet de computer aan het werk. Afhankelijk van de snelheid van je computer is de installatie na ongeveer 30 minuten afgerond.
Als de installatie is afgerond moet je de computer opnieuw opstarten om verder te gaan met de vers geïnstalleerde Ubuntu.

Ubuntu 8.10

En dan is het kijken in hoeverre de installatie gelukt is, en dus de data behouden. Nou, dat valt gelukkig mee, alles is er nog. Alleen, waar is mijn mail?
Ik gebruik Mozilla Thunderbird voor mijn mail, en dat pakket maakt standaard geen deel uit van een Ubuntu installatie. Na een korte controle blijkt dat de data nog wel op de schijf staat. Snel maar Thunderbird opnieuw geïnstalleerd (Applications | Installeren/verwijderen | zoeken naar Thunder) en zie, alles is aanwezig en werkt zoals gehoopt (en eigenlijk verwacht).
Een ander programma dat niet tot de standaard installatie behoort, mc (de Midnight Commander, een soort Norton Commander kloon) is ook niet meer terug te vinden. Ook hiervoor geldt opnieuw installeren /Applications | Hulpmiddelen | Terminalvenster) en dan het commando "sudo apt-gert install mc" invoeren en ook mc draait weer, met mijn eigen instellingen.
Op zich is dit wel verklaarbaar. De programma's stonden op de systeempartitie die nieuw geformatteerd is, de data en instelling stonden op de home-partitie die niet geformatteerd is.

Afbeelding 4: Verzeker je ervan dat alleen die partities geformatteerd worden die ook geformatteerd moeten worden.
Afbeelding 4: Verzeker je ervan dat alleen die partities geformatteerd worden die ook geformatteerd moeten worden. En zorg (vooraf) voor een goede back–up.

Instellingen

Een laatste instelling die ik nog aanpas zijn de automatische updates. Het is wel Linux, maar ook niet onkwetsbaar. Om veilig te computeren moet je ook onder Linux je updates installeren.
Kies voor Systeem | Beheer | Softwarebronnen.
Op het tabblad "Updates" zet ik een vinkje bij "Install security updates without confirmation" en dan is mijn systeem ook weer iets veiliger.

Afbeelding 5: Ook onder Linux zijn beveiligingsupdates nodig.
Afbeelding 5: Ook onder Linux zijn beveiligingsupdates nodig. Jammer, maar gewoon installeren.

Conclusie

Het werkt. Bij mij draait alles na installatie weer als een zonnetje, mijn data en instellingen zijn behouden gebleven. De zelf geïnstalleerde programma's heb ik opnieuw moeten installeren, maar dat is niet zo'n punt.

Wat ik wel een punt vind is het feit dat niet meer alle routers "out of the box" werken. Controleer dat voor je gaat upgraden!

Opvallen vind ik dat OpenOffice.Org nog in versie 2.4 wordt meegeleverd. De finale versie van 3.0 is al op 13 oktober uitgekomen, twee weken voor Ubuntu 8.10.
Ubuntu 8.04, nota bene de LTS versie die speciaal is gericht op het bedrijfsleven, werd geleverd met een bèta versie van Mozilla Firefox 3.
De definitieve versie kwam een paar weken na het verschijnen van Ubuntu 8.04 (en werd toen automatisch geïnstalleerd), dus ik had verwacht dat versie 3.0 wel geïnstalleerd zou zijn.

Oh ja, zodra ik weet welke buren de trotse bezitter zijn van de Davolink router zal ik ze helpen het ding te beveiligen.
Het is leuk dat je op de router van een ander kunt rommelen, maar niet echt integer.

Downloads:

Ubuntu 8.10

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in de Computer Express van XX

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 15 april 2012