PvCF

logo PvCF

De Acer computers uit de laatste PvCF actie zijn ruim een jaar geleden uitgeleverd. Een Windows installatie vervuilt in het gebruik, dus is het nu tijd voor een grote schoonmaak, in goed Nederlands:

Ramen lappen

Na een jaar spelen zal het voor de velen wel tijd zijn om de boel eens goed schoon te maken. Als je op zich tevreden bent met hoe de computer draait kun je volstaan met het weggooien van allerlei tijdelijke bestanden (bezochte internet pagina's, installatierestanten van geïnstalleerde programma's en verwijderde programma's) en controleren of alle programma's en drivers zijn bijgewerkt naar de actuele versies. Dan nog een back–up maken en je kunt weer een tijdje verder.

Een schone Windows Vista

Om de boel echt op te schonen moet je Windows eigenlijk opnieuw installeren. De meest gekozen methode daarvoor is waarschijnlijk de herstel dvd pakken (je weet wel, die ene dvd die je hebt gemaakt nadat je de computer voor het eerst hebt opgestart) en Windows weer terugbrengen in de beginsituatie. Dat betekent de Windows zoals die door de leverancier van de computer is bedacht.

Een schone Windows Vista volgens de leverancier

Als je een computer koopt met een voorgeïnstalleerde Windows Vista komen daar vaak een heleboel programma's bij waar je mogelijk helemaal geen belangstelling voor hebt. Zo is mijn Acer notebook uit de laatste PvCF actie uitgerust met de Acer Arcade en de Acer ePower Management Suite. Afgezien van de eerste systeem back–up (de zojuist genoemde dvd) zit daar niets bij waar ik belangstelling voor heb. Die software verwijder ik dus altijd trouw nadat ik de computer opnieuw heb geïnstalleerd.

De schoonste Windows Vista

Om de boel echt op te schonen moet je Windows Vista nieuw installeren vanaf een standaard Vista dvd. Ergens op je computer zit een sticker met een serienummer, daarmee kun je Windows Vista installeren vanaf iedere Vista dvd. Dankzij het serienummer weet Windows welke versie (bij de Acers dus Home Premium) het moet installeren. Omdat de gebruikers er zo blij mee zijn moet je Windows nog wel activeren (het wordt voor onze bescherming gedaan, niet voor de portemonnee van ome Bill).

Activeren van Windows Vista

Het nadeel van de serienummers op de stickers op de computers is dat ze slechts telefonisch geactiveerd kunnen worden. Dat vind ik lastig, kan dat niet anders?
Ja, uiteraard, anders zou ik er geen artikel aan wijden. Dus, na deze inleiding steek ik van wal.

Noodzakelijke gegevens van de lopende Windows Vista

Het moge duidelijk zijn dat meneer Acer niet alle computers afzonderlijk installeert. Er wordt een algemene Windows Vista Home Premium geïnstalleerd die kijkt of er bepaalde kenmerken van de computer van Acer zijn. Indien het systeem zichzelf correct identificeert dan genereert het bij de installatie een serienummer en activeert zich.
Dat serienummer is dus niet hetzelfde als het nummer op de sticker op de computerkast. Alvorens je een nieuwe Windows Vista kunt installeren moet je dat serienummer uit de bestaande Windows Vista vissen. Daarnaast staat ook de activeringscode op de harde schijf, die moet je ook nog opvissen, om Windows zo vaak te activeren als je wilt, zonder te bellen met Microsoft.

Het serienummer

Het serienummer zit verborgen in het register van Windows, maar gelukkig zijn er veel programma's die het er voor jou uit kunnen halen. Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van CW–Sysinfo. Het is een klein (Duitstalig) freeware programma dat een hoop informatie geeft over je systeem, onder andere het serienummer. CW–Sysinfo is te downloaden van www.castelware.de. Het is een enkele executable (uitvoerbaar programma), zonder installatie te draaien (dan vervuilt het de te vervangen Windows niet). Pak het zip bestand uit en dubbelklik er op. Klik vervolgens op de balk "Scan my system" en de computer wordt onderzocht.
Het programma levert een hoop interessante informatie op, in dit kader kijk ik alleen naar de tab "OS". Daar staat bij "Product Key" het serienummer dat je nodig hebt.
Houd dat nummer voor jezelf, dat maakt je Windows uniek (en legaal!).

Het bestaande serienummer moet je uit de draaiende Windows ophalen om Windows (legaal) opnieuw te installeren.
Afbeelding 1: Het bestaande serienummer moet je uit de draaiende Windows ophalen om Windows (legaal) opnieuw te installeren

De Windows activeringscode

De code om Windows te activeren staat gewoon op je harde schijf: om precies te zijn, in het bestand

C:\Windows\ServiceProfiles\NetworkService\  →
      → AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareLicensing\tokens.dat.

Je kunt gewoon met de verkenner naar dat bestand bladeren, wel in de mapopties aangeven dat je verborgen bestanden en mappen wilt zien. De mapopties bereik je onder andere als onderdeel van "Vormgeving aan persoonlijke voorkeur aanpassen" van het configuratiescherm.
Op weg naar deze map moet je ook nog 2 dubbele beveiligingswaarschuwingen van Windows wegklikken, het bestandje zelf is gewoon te lezen met het kladblok.

De activeringscode staat in een bestandje op de harde schijf. Kopieer dat hele bestand!
Afbeelding 2: De activeringscode staat in een bestandje op de harde schijf. Kopieer dat hele bestand!

tokens.dat veiligstellen

Voorat je gaat rommelen in een essentieel bestand moet je er altijd voor zorgen dat het origineel onaangetast blijft. Kopieer tokens.dat daarom bijvoorbeeld naar het bureaublad en ga met die kopie aan het werk.

tokens.dat openen

Door te dubbelklikken op het bestandje tokens.dat komt er een vraag tevoorschijn waarmee je het bestand wilt openen. Kies dan voor het kladblok (notepad.exe). Je krijgt vervolgens een enorme letterbrij waar je niet vrolijk van wordt. Niets van aantrekken, zoek in het bestand naar de tekst "OEM Certificate". Controleer dat die tekst maar 1 keer voorkomt, redelijk aan het eind van het bestand.

In het bestandje tokens.dat zit de activeringssleutel.
Afbeelding 3: In het bestandje tokens.dat zit de activeringssleutel. Je hoeft het bestand niet te snappen, als je de sleutel maar kunt vinden.

De belangrijke string

De string waarmee je Windows kunt activeren begint bij

<?xml version="1.0" encoding="utf–8"?>

(iets voor de OEM–string) en loopt door tot en met

</r:license>

Sla deze string (of tekstblok) op met de extensie ".xrm–ms", bijvoorbeeld als: "Certificaat_Acer9423.xrm–ms". Het bestandje is ongeveer 3 kb (2731 bytes – bij mij) groot.
Let op 1: De hele string zoals boven beschreven moet er in staan.
Let op 2: Het bestandje moet dus niet de extensie ".txt" krijgen.

Klaar om Windows te installeren?

Als het goed is ben je nu klaar om Windows opnieuw te installeren. Je hebt daarvoor nodig:
  1)  de licentiecode;
  2)  het bestand "Certificaat.xrm–ms";
  3)  het bestand "tokens.dat";
  4)  een Windows Vista dvd;
  5)  een dvd met drivers van jouw computer.
Het bestand tokens.dat heb je niet echt nodig, maar kan heel erg van pas komen als blijkt dat je niet de goede string uit het bestand hebt gehaald.

Drivers?

Alle apparatuur heeft drivers nodig om te functioneren. Deze drivers haal je van het internet. De drivers van Acer vind je op ftp.work.acer–euro.com. Daar moet je doorklikken naar het type van de computer die je hebt. De drivers voor mijn Acer Aspire 9423 WSMi vind ik bijvoorbeeld in de map /notebook/aspire_9420.
Al surfend op die site viel mij op dat er een nieuwe BIOS is voor mijn computer en een nieuwe driver voor mijn videokaart.
Twee updates die ook interessant zijn voor de mensen die Windows niet helemaal opnieuw willen installeren.
Nu kun je de hele harde schijf van je computer wissen. Tenminste, nadat je alle data hebt geback–upt.

Back–up

Nou maakt iedereen iedere week minstens 1 back–up dus je kunt hooguit een week aan data kwijtraken toch?
Ik realiseer me natuurlijk dat veel mensen niet of nauwelijks back–ups maken van hun computer. Dat is niet verstandig, dat weet iedereen, maar het is wel praktijk. Maak in ieder geval een back–up voordat je Windows opnieuw installeert.
Die back–up is erg belangrijk voordat je gaat wissen, daarna ben je alles kwijt. Zorg ook dat je je mail en favorieten niet vergeet, je zult de eerste niet zijn.

Kan het nu beginnen?

Ja, nu kun je eindelijk van start. Wis de schijf, hak hem in meerdere stukken (een stuk van minimaal 40 GigaByte voor Windows Vista, en een groot deel voor data) en start de installatie.
En, een voorzichtig mens heeft dan ook nog de recover dvd achter de hand om in geval van een complete mislukking terug te kunnen naar de Windows zoals meneer Acer die het mooist vindt.

Windows installeren

Tijdens de installatie vraagt Windows om een productsleutel. Geef daar de product–key in die je met CW–Sysinfo uit het systeem hebt gehaald. Als hier alles goed gaat installeert Windows vervolgens dezelfde Vista als dat je al had, meestal dus Home Premium.
LET OP: Op het moment dat je de product–key ingeeft moet je wel het vinkje weghalen bij "Windows automatisch activeren".
Het installeren van Windows is niet moeilijk, als je het de eerste keer doet is het verstandig alle teksten eens te lezen voor je een keuze maakt.

Start de opdrachtprompt

De laatste stap is het handmatig activeren van Windows. Start als administrator de opdrachtprompt op. Klik daartoe rechts op de opdrachtprompt (onder Start, Programma's, Bureau–accessoires) en kies dan voor "Als administrator uitvoeren".

Start de opdrachtprompt als administrator op.
Afbeelding 4: Start de opdrachtprompt als administrator op.
Ps. Het kan er bij jouw anders uitzien, maar ook dit is een gewone Windows Vista Home Premium. Ik heb weliswaar geen smaak, maar Vista vind ik niet mooi, geef mij maar Windows klassiek

Als je de opdrachtprompt gewoon opstart heb je onvoldoende rechten om Windows te activeren, en vertikt hij het domweg.

Windows activeren

Geef vervolgens de opdracht:

"slmgr –ilc <pad> <bestandsnaam>.xrm–ms"

De opdracht moet je uiteraard geven zonder de aanhalingstekens en in plaats van <pad> gebruik je de echte plaats waar je het bestand hebt opgeslagen en in plaats van <bestandsnaam> de echte naam van het bestand. Als het bestand Certificaat_Acer9423.xrm–ms op je USB–stick staat, stel de f:–drive, in de map Acer, dan luidt de opdracht:

slmgr –ilc f:\Acer\Certificaat_Acer9423.xrm–ms

Er lijkt korte tijd niets te gebeuren, maar dan volgt de verlossende mededeling dat Windows geactiveerd is. Dan ben je dus klaar!

Windows Vista is weer geactiveerd!
Afbeelding 5: Windows Vista is weer geactiveerd!

Conclusie.

Met een schone Windows Vista is het (bijna) prettig werken. Je mist een hoop programma's die de fabrikant jou gunt, maar krijgt daar (meestal) een sneller systeem voor terug.
Ik heb de hier beschreven methode op een aantal computers geprobeerd: Een Acer, een Dell, een Medion en een HP-Compaq. Het is bij allen zonder problemen gelukt.
Daarmee geef ik overigens geen garantie. Het is op je eigen risico wanneer je er mee aan de gang gaat.

Windows Vista is weer geactiveerd, geüpgraded naar Service Pack 1 en dankzij de nieuwe drivers sneller dan ooit.
Afbeelding 6: Windows Vista is weer geactiveerd, geüpgraded naar Service Pack 1 en dankzij de nieuwe drivers sneller dan ooit.

Download:

www.castelware.de:        download site voor CW–Sysinfo

ftp.work.acer-euro.com: download site voor Acer drivers

Bron: Jan Chris ©, eerder gepubliceerd in Computer Express juni 2008

Je kunt mij mailen op janpuntchrisatpvcfpuntnl.

Laatste update: 15 april 2012
.